×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zonnepanelen-leggen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Hoeveel zonnepanelen moet ik plaatsen?

Een vraag die vaak terugkomt bij een consument die overweegt om zonnepanelen te plaatsen, is: "Hoeveel panelen moet ik nu eigenlijk plaatsen?" Een terechte vraag, want het is een aspect dat heel belangrijk is wanneer je wenst te investeren in zonnepanelen. Het aantal zonnepanelen zal in grote mate de kostprijs van je investering bepalen. Immers, hoe meer zonnepanelen je plaatst, hoe hoger de prijs. Dat is logisch.

Weten hoeveel zonnepanelen je moet leggen is ook belangrijk voor de plaatsing van je installatie. Al je zonnepanelen moeten immers op je dak passen. Door te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kan je ook gaan berekenen of al die panelen wel op je dak passen. Je wil toch geen dure zonnepanelen betalen, om dan later te ontdekken dat ze niet allemaal op je dak passen?

Dus, hoeveel zonnepanelen moet ik plaatsen? Wel, dit hangt af van een aantal factoren. Het is de combinatie van al deze factoren die je uiteindelijk een antwoord zullen geven op de vraag hoeveel panelen er geplaatst moeten worden. Laten we al deze factoren even overlopen. We eindigen dit artikel onderaan met een rekenvoorbeeld dat alles duidelijk maakt.

aantal zonnepanelen

Wat zijn je energiebehoeften?

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende vraag. Hoe meer energie je nodig hebt, hoe meer panelen je moet plaatsen. Kijk dus vooraf eens na wat je gemiddelde energieverbruik was in de laatste 12 maanden. Dit geeft je al een eerste indicatie van het energievermogen dat je installatie zal moeten genereren.

Energieverbruik wordt steeds uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Kilowattuur drukt uit hoeveel energie je verbruikt op een bepaald tijdstip, vermenigvuldigd met de tijd dat je de energie verbruikt. Laat je een gloeilamp van 60 watt voor 24 uur branden, dan heb je 1.440 watt verbruikt (60*24).

Om je een idee te geven, een gemiddeld gezin in ons land (met twee ouders en een kind) heeft een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh. Verwarm je met elektriciteit, dan zal het gemiddeld verbruik iets hoger liggen. Dit is slechts een gemiddelde. Het reële elektriciteitsverbruik kan hoger of lager liggen afhankelijk van verschillende factoren, zoals je eigen comforteisen, hoe goed je woning geïsoleerd is, je gewoontes, en dergelijke.

Niettemin geven de onderstaande gemiddeldes je al een goed idee van je jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Ze werden opgepikt van de site van de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt.

VerbruikerJaarverbruik dagmeter in kWhJaarverbruik nachtmeter in kWhJaarverbruik uitsluitend nachtmeter in kWh
Kleine verbruiker met 1 meter60000
Relatief kleine verbruiker met 1 meter1.20000
Doorsnee gezin met 2 meters1.6001.9000
Doorsnee gezin met 1 meter3.50000
Relatief grote verbruiker met 2 meters3.6003.9000
Grote verbruiker met 2 meters3.6003.90012.500
Grote verbruiker met 1 meter7.500012.500

Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Zonnepanelen laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Nooit meer betalen voor je elektriciteit!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Van plan om een zonnepanelen installatie op je dak te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
zonnepanelen-specialist

aanvraag starten


Wat is het minimum vermogen dat zonnepanelen moeten genereren?

Nu je een inschatting hebt gemaakt van de hoeveelheid elektriciteit die je jaarlijks nodig hebt, kan je beginnen berekenen hoeveel energie je zonnepanelen moeten opwekken. Laat je daarbij niet misleiden door het piekvermogen van zonnepanelen. Het piekvermogen dat je zonnepanelen kunnen opwekken is immers niet gelijk aan de jaarlijkse hoeveelheid energie die je nodig hebt.

Laten we hier even uitleggen hoe dit komt.

Eerst, wat is het piekvermogen van zonnepanelen?

Zonnepanelen worden door fabrikanten en andere instanties getest op hun efficiëntie. In leuke folders en brochures zie je dan welk piekvermogen elke module kan behalen. Dit is het maximum vermogen dat zonnepanelen kunnen genereren in voorafbepaalde omstandigheden (een zoninstraling van 1.000 Watt/m², een luchtmassa van 1,5 en een celtemperatuur van 25°).

Maar de realiteit is anders. Helaas is het niet altijd 25°, en schijnt de zon niet altijd volop.

Bovendien verliezen zonnepanelen jaarlijks zo'n 0,5% van hun capaciteit. Veel merken garanderen na 10 jaar nog steeds een output van 90%, en na 25 jaar van 80%. Hoe dan ook, de output aan energie daalt jaar na jaar.

Indien je dus wil berekenen hoeveel energie een bepaalde module kan opwekken, moet je er dus rekening mee houden dat deze module in werkelijkheid niet 100% van zijn piekvermogen zal kunnen genereren. In België en Nederland wordt daarom vaak gewerkt met een opbrengstfactor van 0,85. Dit wil zeggen dat een module in werkelijkheid slechts 85% van zijn piekvermogen zal kunnen genereren.

Hoeveel zonnepanelen plaatsen

Laten we dit even illustreren aan de hand van een voorbeeld.

De YL280C-30b van Yingli Solar is een monokristallijne module met een piekvermogen van 280 Wp. Door allerlei omstandigheden, zoals lichtintensiteit en bewolke dagen, zal deze module in werkelijkheid nooit 280 kWh per jaar genereren, maar eerder 238 kWh (280 * 0,85).

Hou dus steeds rekening met de omrekenfactor van 0,85 wanneer je de piekvermogens van zonnepanelen analyseert.

Hoeveel uren zonlicht in jouw regio?

Eén van de factoren die een invloed hebben op die omrekenfactor, is het aantal uren zonneschijn in jouw regio. Woon je in een zonnige regio, dan zullen je zonnepanelen meer energie genereren dan wanneer je in een bewolkte regio woont. Betekent dit dat zonnepanelen geen zin hebben in bewolkte regio's? Neen! Het betekent enkel dat je dan meer panelen zal moeten plaatsen.

Zelfs in ons kleine land kunnen verschillen optreden in aantal uren zonneschijn afhankelijk van de regio waarin je woont. Dat toont de kaart hieronder aan.

uren zonneschijn

Verdeel je dagelijkse energiebehoeften (in kWh) door het aantal uren zonneschijn per dag. Deze waarde geeft je de hoeveelheid energie die je zonnepanelen elk uur moeten genereren, uitgedrukt in kWh. Vermenigvuldig met 1.000 indien je je stroomproductie in Watt uitgedrukt wil zien.

Hoeveel panelen kunnen mijn gevraagde wattage per uur genereren?

Hier wordt de kwaliteit van je zonnepanelen belangrijk. Er is immers een groot verschil in capaciteit en vermogen bij zonnepanelen. De meeste zonnepanelen die gebruikt worden bij residentiële toepassingen hebben een wattage tussen 150 watt en 345 watt, afhankelijk van het merk, de zonnecellen die gebruikt worden, en de afmetingen van de panelen. Om te weten hoeveel zonnepanelen je moet installeren, moet je simpelweg je energiebehoefte per uur delen door de wattage van je gekozen zonnepanelenmodule.

Standaard afmetingen en vermogen

Op de markt van de zonnepanelen heb je vele merken, die allen hun eigen modules op de markt brengen. Je kan je dus best voorstellen dat er vele verschillende formaten en piekvermogens zijn. Toch kan je in ons land een soort van standaard afmeting en vermogen waarnemen, waaraan een groot deel van de zonnepanelen voldoet. Vele modules hebben een afmeting van 1,65 m² en een vermogen van 260 Wp.

Indien we enkel rekening houden met deze standaard waarden, kan je al meteen enkele berekeningen maken op vlak van hoeveelheid zonnepanelen.

Geef aan hoeveel je zonnepanelen moeten genereren, en op basis van de standaard waarden wordt meteen berekend hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om dit vermogen te bereiken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om kWh aan vermogen op te wekken?



Deze eenvoudige calculator geeft je al een eerste beeld over hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen, indien de zonnepanelen aan standaard waarden voldoet. Maar we houden best ook rekening met het rendement en het vermogen van zonnepanelen indien we een beter beeld willen krijgen.

Welk rendement hebben je zonnepanelen?

Rekening houden met het rendement van zonnepanelen is heel belangrijk indien je wil weten hoeveel zonnepanelen je wil plaatsen.

Het rendement van zonnepanelen moet steeds in verband gezien worden met het vermogen en de oppervlakte van zonnepanelen. In dit artikel gaan we dieper in op het verband tussen deze drie begrippen, maar in een notendop komt het hierop neer:

Een module met een hoger rendement zal hetzelfde vermogen kunnen opwekken op een kleinere oppervlakte.

Wil je de drie begrippen in een wiskundige vergelijking gieten, dan krijg je dit:

Piekvermogen (in Watt) = Oppervlakte (in m²) * Rendement * 1000

Oppervlakte (in m²) = Piekvermogen (in Watt) / (Rendement * 1000)

Rendement = Piekvermogen (in Watt) / (Oppervlakte (in m²) * 1000)

Kies je dus voor een zonnepaneel met een hoger rendement, dan heb je minder oppervlakte nodig om hetzelfde vermogen te genereren. De kans is dus groot dat je in dat geval ook minder panelen nodig hebt om je gevraagde vermogen op te wekken.

Dit willen we graag even illustreren aan de hand van deze simulatie.

Stel dat je zonnepanelen 4.000 kWh moeten genereren om aan je jaarlijkse energiebehoefte te voldoen. Je hebt allerlei brochures en websites bekeken, en uiteindelijk twijfel je tussen twee modules:

  1. JKM300P-72 van Jinko Solar, een polykristallijne module met 300 Wp en een rendement van 15,5%

  2. JAM6(K)-60-280/4BB van JA Solar, een monokristallijne module met 280 Wp en een rendement van 17,1%

De JKM300P-72 heeft 14 zonnepanelen nodig om aan je energiebehoefte te voldoen. De JAM6(K)-60-280/4BB heeft 15 modules nodig.

JKM300P-72
4.000 kWh / 300Wp = 13,33 -> 14 zonnepanelen


JAM6(K)-60-280/4BB
4.000 kWh / 280Wp = 14,28 -> 15 zonnepanelen

De 14 Jinko zonnepanelen hebben dus een kleinere oppervlakte dan de 15 JA zonnepanelen, horen we je denken. Mis, want de JKM300P-72 heeft 72 zonnecellen nodig om dit vermogen op te wekken, en is dus groter dan de JAM6(K)-60-280/4BB, die slechts 60 zonnecellen heeft.

ModuleMerkPiekvermogenZonnecellenRendementOppervlakte
JKM300P-72Jinko Solar300 Wp7215,5%1,94 m²
JAM6(K)-60-280/4BBJA Solar280 Wp6017,1%1,64 m²

De totale oppervlakte van de 14 Jinko-zonnepanelen is dus groter dan de totale oppervlakte van de 15 JA-zonnepanelen. De installatie met Jinko zonnepanelen heeft een totale oppervlakte van 27,16 m², terwijl de installatie JA zonnepanelen slechts 24,53 m² groot is.

JKM300P-72
1,94 m² * 14 zonnepanelen = 27,16 m²


JAM6(K)-60-280/4BB
1,64 m² * 15 zonnepanelen = 24,53 m²

Minder zonnepanelen betekent dus niet altijd een kleinere totale oppervlakte.

We hebben in dit voorbeeld twee modules met elkaar vergeleken, en kwamen daarbij een klein verschil uit. Maar breiden we het voorbeeld uit naar tien willekeurige modules, dan zie je dat er grote verschillen kunnen ontstaan in het aantal zonnepanelen dat nodig is om een bepaald vermogen op te wekken. En dit verschil ontstaat steeds op basis van het rendement, en het piekvermogen van de modules.

In de onderstaande tabel kan je van 10 willekeurige zonnepanelen zien hoeveel modules er nodig zijn om minimaal 4.000 kWh op te wekken. Let ook op de grote verschillen in totale oppervlakte.

ModuleMerkWpRendementGrootte ModuleAantal modulesTotale oppervlakte
SPR-X21-335-BLKSunpower335 W21,0%1,63 m²1219,56 m²
STP290S-20/WewSuntech Solar290 W17,8%1,63 m²1422,78 m²
YL190P-23bYingli Solar190 W14,7%1,30 m²2228,53 m²
TSM-290 DC05A.08(II)Trina Solar290 W17,7%1,64 m²1422,92 m²
JAM6(L) 60-295/PRJA Solar295 W18,0%1,64 m²1422,89 m²
KD145SX-1YUKyocera145 W14,5%1,00 m²2828,06 m²
CS6P-260PCanadian Solar260 W16,2%1,61 m²1625,74 m²
JKM270M-60Jinko Solar270 W16,5%1,64 m²1524,55 m²
JC260M-24/BbRenesola260 W16,0%1,63 m²1626,03 m²
SW 260 monoSolarWorld260 W15,5%1,68 m²1626,83 m²

Bovenstaande oefening is makkelijk zelf uit te rekenen, indien je weet hoeveel energie je installatie moet opwekken.

Selecteer het vermogen dat de installatie moet opwekken (in kWh)


Selecteer een module



Op basis van bovenstaande simulatie zou je kunnen denken dat het interessanter is om steeds voor zonnepanelen met een hoger rendement te kiezen, aangezien je minder modules nodig hebt, en de kostprijs dus lager zal zijn. Maar zonnepanelen met een hoger rendement zijn uiteraard ook duurder. Je moet dus steeds een afweging maken, en de uiteindelijke kostprijs berekenen.

Rekenvoorbeeld

Laten we alles eens concreet maken aan de hand van een rekenvoorbeeld.

De familie Maes is een gemiddeld gezin (met twee ouders en twee kinderen) uit Gent, en hun jaarlijks elektriciteitsverbruik bedraagt 4.000 kWh. Ze willen zoveel mogelijk van dit energieverbruik generen met een systeem van zonnepanelen.

STAP 1: De energiebehoefte bepalen

Jaarlijks moeten de zonnepanelen dus 4.000 kWh kunnen genereren. Indien we rekening houden met perioden waarin de zonnepanelen niet hun maximum vermogen bereiken (zoals bewolkte dagen), bouwen we een buffer in van 25%. Dit betekent dat de zonnepanelen een theoretisch maximum vermogen van 5.000 kWh per jaar moeten kunnen genereren. Per dag betekent dit een energiebehoefte van 13,70 kWh (5.000 kWh/365 dagen).

STAP 2: Aantal uren zonneschijn

Gemiddeld schijnt de zon in Gent zo'n 1.555 uren per jaar. Per dag schijnt de zon dus gemiddeld 4,25 uren. Indien we de dagelijkse energiebehoeften (13,70 kWh) delen door het aantal uren zonneschijn per dag (4,25), dan weten we precies hoeveel energie de zonnepanelen elk uur moeten genereren, namelijk 3,22 kWh.

STAP 3: Kiezen van de zonnepanelen en de hoeveelheid panelen

De familie Maes beschikt over een vrij kleine dakoppervlakte. De totale dakoppervlakte bedraagt 24 m² (lengte: 6m, breedte: 4m) Daarom kiezen ze voor compacte, maar krachtige zonnepanelen. Na alle zonnepanelen op deze site te hebben vergeleken, valt hun keuze op de STP290S-20/Wew van Suntech Energy. Deze zonnepanelen hebben een piekvermogen van 290 W, één van de hoogste voor 60-cellige monokristallijne zonnepanelen. Willen ze met dit type zonnepanelen hun energiebehoefte van 3,22 kWh per uur genereren, dan moeten ze er 12 installeren. Immers, 3.220 Wh delen door 290 Wh geeft 11,10.

Uiteraard moeten we even narekenen of deze panelen wel op het dak passen. De STP290S-20/Wew van Suntech Energy heeft een lengte van 1.640 mm en een breedte van 992 mm. Twaalf STP290S-20/Wew panelen hebben dus een totale oppervlakte van 19,52 m². Twaalf panelen passen dus wel degelijk op het dak van 24 m².

Past je gewenste installatie op je dak?

Uiteraard is het belangrijk te weten of de installatie die je wil plaatsen wel op je dak past. Geef daarom aan hoe groot je dak is, welke modules je wil plaatsen, en hoeveel je installatie moet opwekken. Op basis van je gegevens rekenen wij voor jou uit of deze installatie op je dak past.

Selecteer de oppervlakte van je dak (in m²)



Selecteer je gemiddeld jaarlijks energieverbruik (in kWh)



Selecteer de module die je wil plaatsen


Geen idee welke zonnepanelen op je dak passen? Wij helpen je kiezen!

Heb je geen idee welke zonnepanelen je wil plaatsen, dan geven we je via onderstaande calculator een idee welk type zonnepanelen je best kan plaatsen op basis van je energieverbruik en je dakoppervlakte.

Selecteer de oppervlakte van je dak (in m²)



Selecteer je gemiddeld jaarlijks energieverbruik (in kWh)



Welke module past bij mij?


Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van zonnepanelen

Graag je elektriciteitsfactuur verlagen door zonnepanelen te plaatsen? Prima zo! Wij helpen je hierbij! Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


zonnepanelen specialist
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind een geschikte module
Ontdek onze blog